VPRO Tegenlicht: Wonen buiten de box

Een van de afleveringen van het TV programma VPRO Tegenlicht die binnen de gehele Tiny House wereld veel stof doet opwaaien is de aflevering: Wonen buiten de box. Tegenlicht is een informatief programma van de VPRO waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht.

In de aflevering Wonen buiten de box gaat de aflevering het volgens hun website over het volgende:

Voor deze aflevering ben ik natuurlijk een goed voor gaan zitten. En wat zitten hier veel raakvlakken in met hetgeen waar ik als alleenstaande starter tegenaan loop. De huizenmarkt in Nederland is zo’n chaos ik kom er gewoon niet tussen.

Wat mij vooral aansprak in deze aflevering was de opmerking: Levens die op pauze staan. Hiermee bedoelen ze eigenlijk omdat mensen niet een vaste woning kunnen vinden, ze ook niet écht iets kunnen ontwikkelen. Zoals in mijn geval: ik heb 2,5 jaar antikraak gewoond en vier maanden op een camping. Zo verhuisde ik bijvoorbeeld in 2020 welgeteld zes keer. Dan heb je eigenlijk niet de rust om ergens te settelen en daar een leven op te bouwen. Je bent constant aan het overleven van de ene plek naar de ander. Mijn leven heeft op een bepaalde manier ook op pauze gestaan. Door alle verhuizingen heb ik geen tijd en rust gehad om ergens te settelen en ‘echt orde op zaken’ te stellen. Ik heb zoveel ideeën om zelf lessen te ontwikkelen, kinderfeestjes te verzinnen, boeken schrijven etc. etc. Maar het kwam er eigenlijk nooit van omdat ik steeds was afgeleid door de volgende verhuizing.

Maar voor de duidelijkheid: het gehele antikraak wonen was echt niet alleen kommer en kwel hoor! Ik heb er ook hele mooie, leuke en gezellige tijden meegemaakt die ik voor geen goud had willen missen. Ik heb er bijvoorbeeld geleerd dat ik heel gelukkig kan zijn met eigenlijk heel weinig. Maar voor mijn gevoel heeft mijn leven wel langere tijd op pauze gestaan.

Nu momenteel woon ik op kamers en dat is eigenlijk pas mijn eerste vaste woning in haast drie jaar tijd. Voor het eerst ervaar ik woonrust en dat is ook wel eens lekker.

De aflevering verder liet mooie projecten zien. Wat ik ook opvallend vond was dat het feit da t anders wonen eigenlijk zo ontzettend makkelijk is. Plaats bijvoorbeeld een paar containers tegen elkaar aan en je hebt al een veilig dak boven je hoofd. Maar dan maakt de Nederlandse regelgeving het weer haast onmogelijk. Terwijl de oplossing zo ontzettend simpel is! (Naar mijn idee)

Ik ben blij met deze aflevering. Volgens mij heeft het de boel in Nederland wel wakker geschud. Nu hoop ik alleen van harte dat deze opschudding een blijvend effect zal hebben.

Benieuwd naar de aflevering? Bekijk hem hier:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.