Rondleiding Minitopia

Een tijd geleden had ik gemaild met Minitopia dat ik graag een rondleiding zou willen volgen op hun terrein. Op moment van mailen mocht het nog niet i.v.m. de corona-maatregelen. Een paar dagen terug kreeg ik een mail dat door versoepelingen er wel een rondleiding mag worden gegeven (mits natuurlijk de corona-regels nageleefd worden).

Minitopia is gelegen in Den Bosch en zij hebben een tijdelijk project waarbij mensen de vrijheid hebben gekregen om hun eigen woonwens te realiseren. Dit zijn duurzame woonvormen die compact, flexibel, kant en klaar of modulair zijn.

Minitopia is een initiatief van Tessa Peters (artistiek leider) en Rolf van Boxmeer (architect). Sinds 2016 werken zij aan antwoorden op toekomstbestendige woonvraagstukken. Dit doen ze in samenwerking met bewoners, gemeenten, woningcorporaties, bouwbedrijven, digitale werkplaatsen en andere organisaties.

De rondleiding werd verzorgd door een van de bewoners. We werden ontvangen door een van de bewoonsters die ons de rondleiding verzorgde. Persoonlijk vond ik de rondleiding erg informatief. Het is erg interessant om te zien hoe gemakkelijk anders wonen eigenlijk kan. Je vraagt je dan toch sterk af waarom dat niet op veel meer plekken zo mogelijk is.

Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat er een infrarood paneel als kachel mogelijk is.
En heb ik geleerd dat wij gemiddeld 10 liter water gebruiken per douchebeurt, terwijl er ook douches zijn waarbij 1 liter water steeds wordt gebruikt. Dat is dus velen malen beter voor het milieu.
Daarnaast heb ik ook dingen gehoord waarvan ik nog niet eens wist dat het bestond. Maar als je het dan hoort denk je: ja, zo kan het eigenlijk ook!
Zo stond er ook een huis die was gemaakt van sandwichpanelen. Alleen al het woord klinkt leuk! 🙂 En weer een ander huis wat spuitkurk heeft gebruikt als isolatie.

Maar bijvoorbeeld ook hoe hou je je huis warm? Er stond bijvoorbeeld een huis van een palletkachel die een isolatiesysteem heeft waarmee warmte wordt rondgepompt door het gehele huis.

Al met al weer genoeg ideeën en indrukken opgedaan om dit te verwerken in mijn eigen toekomstige Tiny House!

Helaas zijn de foto’s die ik heb gemaakt verloren gegaan door een crash, dus die kan ik helaas hier niet meer delen….. Sorry…. 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.